Kunjungan to Red Fort (Kubu Merah) , Benteng perkasa pada zaman tu

Maharaja Mughal terakhir ialah Bahadur Shah Zafar yang dinobatkan di Kubu Merah pada tahun 1837. Pada masa itu, diberitahu bahawa kuasa Maharaja hanya ada di istananya. Seni Bina Seni bina Kota Merah adalah cerminan akulturasi budaya yang dibawa oleh Empayar Mughal ke India. Kubu ini adalah puncak gaya seni bina Mughal yang dibawa sejak maharaja pertamanya.

Read more : Hollywood – From Its Very infancy to Where It Is Today

Seni bina Kota Merah adalah gabungan budaya Parsi, Timurid dan Hindu. Seperti kubu lain Empayar Mughal, terdapat dua dewan utama untuk dikunjungi, iaitu Diwan-I’m ‘dewan penonton awam) dan Diwan-I-Khas (dewan penonton persendirian). Baca juga: 2019 Di Mana Bercuti? Delhi Boleh Menjadi Pilihan Yang Baik Terdapat rumah measure di pintu masuk Diwan-I’m ‘yang berfungsi sebagai tempat pemuzik bermain muzik semasa upacara. Bilik ini juga mempunyai ceruk berhias di mana takhta diraja akan diletakkan.

India mempunyai banyak warisan sejarah yang kini menjadi tarikan pelancong. Bukan sahaja kerana seni bina bangunan yang unik, aspek sejarah peninggalan tersebut juga menarik untuk diketahui umum. Salah satu bangunan warisan di India ialah Kubu Merah. Kubu ini adalah monumen withering ikonik Kota Delhi selama berabad-abad sebagai ibu kota kebanyakan kerajaan Mughal di India. Dibina oleh Shah Jahan Pembinaan kubu ini dimulakan dengan pemindahan pusat Empayar Mughal dari Agra ke bandar baru bernama Delhi oleh Maharaja Shah Jahan. Maharaja juga turut membantu meletakkan asas istananya iaitu Kubu Merah atau Lal Qila bersama-sama pembinaan kota ini. Ia mengambil masa kira 10 tahun untuk menyiapkan kubu berdinding besar ini yang diperbuat daripada bahan batu pasir merah. Selepas menjadi Kota Merah menjadi kediaman Empayar Mughal selama kira dua abad sehingga ia jatuh ke tangan British.

Kini Kubu Merah yang merupakan peninggalan Empayar Mughal telah diisytiharkan secara rasmi sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pelantikan itu dibuat pada tahun 2007

Previous Article
Next Article